Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Därför är bred tandhälsa viktig

Visste du att tandgnissel kan leda till rejäl tandvärk?

"Om du har tandvärk, och inte hittar någon annan orsak till värken, bör du kontrollera så att du inte ligger och gnisslar tänderna på nätterna. Man kan även gnissla tänderna dagtid, utan att man märker det. Biter man ihop alltför hårt kan det leda till tandvärk."

Då bör man ta kontakt med en tandläkare som kan åtgärda gnisslet som man åstadkommer nattetid. En bettskena gör det omöjligt nämligen att gnissla sina tänder, vilket gör den till det bästa botemedlet.

Tandläkare tillverkar bettskenor

När du väl har tagit kontakt med en tandläkare som kan tillverka en bettskena till dig, tar tandläkaren först avtryck av dina tänder. Då ber de dig att bita i en skena med lera, som formar sig efter dina tänder. Sedan gör de en bettskena av plast som du lägger in i munnen varje natt när du ska lägga dig. Bettskenan ser sedan till så att du inte kan bita ihop och gnissla tänderna på nätterna. En bettskena brukar kosta mellan 2.000-4.000 kronor.

Stockholmare gnisslar tänder

Det är allt vanligare att stockholmare gnisslar tänderna, visar statistik som tidningen Stockholmdirekt.se har tagit fram. Det har skett en ökning på 30 procent under de senaste 10 åren och vanligast är det att det är kvinnor i Stockholm som skaffar sig en bettskena på grund av att de gnisslar tänderna. Vad orsaken är till den stora ökningen är svårt att veta, men många stockholmare anser att det är stressigt i arbetslivet. Dessutom är det många kvinnor som har ansvar både för sitt jobb och för den egna familjen. Det gör att de dubbelarbetar, vilket i en förlängning inte är bra för deras tänder, bland annat. En bettskena tar bara bort symtomen på stress, men botar dock inte själva stressen.

Tänderna viktiga för allmän hälsa

Många anser att tandvården är för dyr såsom den kostar just nu. De som har svårast att ha råd med bra tandvård är de som idag är pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa. Många av dem önskar att även tandvården kunde vara integrerad i de kostnader som vi får betalda av de gemensamma skatterna och på så sätt få sänkta tandläkarkostnader.

"Förutom att tänderna betyder mycket för den egna självkänslan är bra tandvård viktig i förebyggande vård mot cancer och andra farliga sjukdomar som kan drabba alla som inte har råd att gå till tandläkare."

Av den anledningen kan man önska att tandläkarbesöken inte kostade så mycket och att de som är mest behövande kunde få tandvård till lägre priser än andra. För staten är det mest ekonmiska att erbjuda gratis tandvård till barn och unga, som sällan har stora bekymmer med sina tänder. Bekymren brukar dyka upp i äldre åldrar, som i 50-, 60-års åldern, och det är då som den kan kosta en hel del.

Svårt för sjuka och arbetslösa ha bra tänder

Å ena sidan är väl tanken att man i den åldern har hunnit arbeta ett helt liv och sparat pengar så att man på ålderns höst ska kunna betala för en bra tandläkarvård, men den som har varit sjuk eller arbetslös en stor del av sitt liv, har knappast råd med tandläkare.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
6 Jun 2019