Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Därför har du tandvärk

Varför har man tandvärk?

Den frågan brukar kännas mycket akut för den som drabbas av den. Att drabbas av tandvärk kan komma sig av många olika orsaker. Beroende på vilka symtom man har och hur mycket smärta man tål, kan tandvärken kännas olika för olika personer. Det gemensamma för alla är att tandvärken gör ont. Ju högre smärta som du upplever, desto viktigare är det att faktiskt ta reda på vad orsaken är. Om man endast tar smärtstillande tabletter utan att ta reda på vad orsaken är, kan man förvärra skadan. Först när man har åtgärdat tanden som gör ont, kan man sedan dämpa smärtan.

Infekterad tand

Det brukar göra rejält ont för den som har drabbats av infekterade tänder. Vanliga symtom på infekterade tänder är smärta i och kring tanden. Tandköttet kan vara svullet och ömma. Lymfkörtlarna kan vara svullna, andedräkten lukta illa och tanden kan sitta lite löst. Det kan vara rött i tandköttet kring tanden. Det kan även vara svårt att svälja, tala, öppna munnen, vända på huvudet – och till och med att andas. Dessutom kan man ha feber. Om det är så, bör man genast uppsöka en tandläkare akut. Förutom att avlägsna kariesangreppet i pulpan – eller till och med behöver göra en rotfyllning – kan man även behöva få en dos antibiotika för att häva infektionen.

Infektion i tandköttet

Har man otur kan man få in bakterier i tandköttet. Det kan drabba alla om man inte har borstat tänderna tillräckligt noggrant. Råkar man få bakterier som är kvar i munnen kan de ta sig in i tandköttet och orsaka inflammationer. Har man till exempel visdomständer som håller på och växer genom tandköttet, kan det vara svårt att hålla det rent i och kring tand och tandkött. Då är det lätt hänt att man får in bakterier där. Då behöver man hjälp av tandläkare som sköljer rent i tandköttet och på så sätt avlägsnar de bakterier som orsakar infektionen i tandköttet. Andra saker som kan leda till infektion i tandköttet kan till exempel vara en protes som inte ligger bra i munnen. Det kan även orsakas av blottade tandhalsar då de har lätt för att drabbas av bakterier i munnen och inte har samma skydd som resten av tanden.

Infektioner i munnen motverkas av tandborstning

Som tur är kan infektioner alltid motverkas av en god tand- och munhygien. Det mesta som drabbar tänderna brukar härledas till bristande hygien. Därför är det en billig försäkring mot tandvärk, att borsta tänderna noggrant varje morgon och kväll. Dessa produkter hjälper till att hålla munnen och tänderna rena och som du bör använda varje dag.

1. Mjuk tandborste

Alla bör skaffa sig en mjuk tandborste. Endast en sådan är tillräckligt skonsam mot tandköttet och gör rent kring tanden på ett effektivt sätt. Tandborsten bör också vara liten, så att man kommer åt överallt i och kring tänderna och bak i munnen, bakom tänderna.

2. Tandtråd

Alla bör använda tandtråd varje kväll, åtminstone. Tandtråd är väsentligt för att få bort all smuts mellan tänderna. Har man trångt mellan tänderna är det lätt hänt att det fastnar smuts som sedan ger karies i tänderna.

3. Mellanrumsborste

En mellanrumsborste bör man borsta med mellan tänderna så att man får bort bakterier som kan skada tänderna. Efter att man har tagit med tandtråd mellan tänderna, bör man även borsta med tandkräm som innehåller fluor så att man får ett bra skydd för sina tänder.

4. Fluortandkräm / fluortandskölj

Det enskilt viktigaste produkten som skyddar tänderna är fluor. Därför bör man alltid kontrollera att det är fluor i tandkrämen. Finns det inte fluor i den, kan man i stället skaffa sig munskölj som innehåller fluor eller fluortabletter som långsamt får smälta i munnen.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
8 Feb 2021