Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Fråga – svar om tandsten

Tandsten ska inte förväxlas med "mineraliseringsstörningar" i emaljen. Man vet inte riktigt vad dessa "mineraliseringsstörningar" beror på, men de går enkelt att motverka med tandborstning, fluorsköljning av munnen eller hos tandläkare. I värsta fall, men inte alltid, kan det i fåtal fall leda till tandsten. Tandsten, däremot ger alltid upphov till karies och bildar en beläggning som består helt och hållet av bakterier.

Varifrån kommer bakterier?

När man äter och dricker, får man i sig bakterier via maten. De är för det mesta helt ofarliga men om de stannar kvar i munnen och inte borstas bort, bildar de till sist plack och mikroorganismer. De bygger till sist upp ett lager på tänderna som bildar ett plack. Efter ett tag producera dessa syror som leder till en demineralisation av den närliggande tandytan som också ger karies. Det innebär att bakterierna tar sig in genom den starka emaljen och in i pulpan, där de kan åstadkomma riktigt stor skada. 

Hur tar man bort tandsten?

De första symtomen på tandsten är att man invid tandköttskanten ser en grynig och porös, vit och kritaktig färg, som hårdnar med tiden och får till sist en mörkare färg. Tandstenen får sin färg av rökning, kaffe, te eller vin. När den har blivit färgad, ser man den bättre och då kan man med tungan känna en skrovlig yta ovanpå tanden. Vid det här laget ser man att tänderna är missfärgade. En tandläkare kan enkelt skrapa bort tandstenen utan bedövning då man inte känner av den. Då kan hon eller han använda en en laser som tar bort tandstenen, eller med ultraljud eller polera bort tandstenen med så kallad putspasta.

Varför blöder det av tandsten?

Man kan även drabbas av tandsten som inte är synlig. Den lägger sig i då fall under tandköttskanten. När tandstenen har hamnat här, kan den åstadkomma inflammering av tandköttet. Den är direkt farlig för tanden i fråga eftersom en obehandlad tandsten i tandköttet kan leda till att tanden börjar lossna. Andra saker som kan hända är att en del tänder kan börja ”vandra”. Det innebär att tänderna flyttar sig långsamt från sin ursprungliga plats under loppet av flera år och kan antinge ge upphov till större mellanrum eller göra det trängre mellan tänderna.

Hur vanligt är det med tandsten?

De flesta människor drabbas någon gång av tandsten, även de som regelbundet borstar sina tänder. Detta kan variera mellan människor; hur lätt deras tänder drabbas av tandsten. På barn fastnar plack lätt på insidan av framtänderna i underkäken. Kvaliteten på saliven påverkar också förekomsten av tandsten. Det är den kemiska sammansättningen på saliven – till exempel förekomsten av kalcium och fosfatjoner i saliven som påverkar miljön inne i munnen och som antingen kan vara gynnsam, eller inte för förekomsten av tandsten. Ju renare mun, desto bättre är miljön i munnen som är motståndskraftig mot tandsten. Man kan även förbättra saliven genom regelbunden fluorsköljning.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
6 Feb 2020