Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Så kan du lättast hitta akut tandläkare

Det är trist att drabbas av tandvärk. Den är ovälkommen när den än kommer, men som sjukling blir det svårare om tandvärken kommer just när allt är stängt. Just under julhelger, under påsken eller midsommar är det ingen tandläkare som arbetar och har öppen tandvårdsmottagning. Det är ju likadant, även på vardagarna, på kvällar och på helger. Drabbas man av akut tandvärk, behöver man en tandläkare som kan hjälpa en bli av med tandvärken så snabbt det bara går.

Är man på resa under helgen, kan det vara svårt att hitta en tandläkare på en plats som man inte är van vid. Hemma kanske man har sin tandläkare, som man alltid vet var de finns. På en ny plats kanske man inte vet hur man ska göra för att hitta en akut tandläkare.

"Den som har tur, kanske befinner sig i Stockholm och Solna och har därmed lätt att hitta en akut tandläkare. I storstäderna är det lättare att hitta en tandläkare akut där det är vanligare att patienter behöver en få en tid på en gång, än på landsbygden med färre patienter."

Detta kan olika åkommer bero på

Att få tandvärk eller ett akut behov av tandläkare behöver inte alla gånger bero på att man har ett hål i tänderna. Ibland kan det vara andra orsaker som ger upphov till smärta i eller kring tänderna. Får man ont i tänderna behöver man inte känna skam över det. Många kan känna att de har sig själva att skylla – för att de inte har borstat tänderna ordentligt – men så enkelt behöver det inte vara. Ingen ska behöva skämmas för att man råkar få tandvärk.

Gingivit – inflammerat tandkött

Är man lite till åren kommen, och har både borstat tänderna och intagit mat och dryck under många år, kan man få fickor i tandköttet. Då är det lätt hänt att man råkar få matrester i de fickorna i tandköttet. Om man inte får bort det kan det till sist bildas bakterier i fickorna. Det kan leda till att tandköttet blir rött och svullet. Om man inte kommer till rätta med bakterierna kan de leda till värk och man kan behöva komma akut till en tandläkare.

Ilningar i tänderna

Många kan, liksom med gingivit – inflammerat tandkött, få ilningar i sina tänder efter att man har kommit lite grann upp i åren. Då har man i regel borstat tänderna ett antal tusen gånger både morgnar och kvällar. Med tiden, framför allt om man har använt en för hård tandborste, har man nött ner tandköttet närmast tänderna och därmed fått blottade tandhalsar. Det innebär att en känslig del av tanden sticker fram. Emaljen har inga nerver och reagera följdriktigt inte på smärta. Däremot finns det nerver i tandhalsarna som ger smärta när man dricker något varmt eller kallt. Kommer halsarna väldigt mycket fram ur tandköttet, kan de göra mycket ont. Då kan en tandläkare pensla på ett skyddande medel som skyddar tandhalsarna och därmed tar bort smärtan när man äter och dricker.

Besvär på grund av visdomständer

De flesta människor får ytterligare tänder, som av tradition kallas visdomständer, eftersom man får dem i vuxen ålder. Vissa får visdomständer utan större besvär, medan andra kan få besvär med dem. De kan till exempel trycka mot närliggande tänder, eller så kan de ge upphov till inflammerat tandkött som kan uppstå om inte hela tanden kommer fram. Om en del av tanden ligger under tandköttet, är det lätt hänt att man inte kommer åt med tandborstningen under tandköttet. Då kan matrester och bakterier ge ett inflammerat tandkött.

När man behöver en tandläkare akut

"Om man inte vet hur man ska hitta en akut tandläkare, kan man börja med att googla "akut tandläkare Solna", om man råkar befinna sig i Solna. Är man någon annanstans, skriver man in den ort man befinner sig på, efter "akut tandläkare" i Googles sökruta. Då bör man få förslag av Google, om tandläkarmottagningar som annonserar att de tar emot akuta tandläkarbesök."

Vill man inte använda sig av den sökmotorn, kan man alltid leta i Sjukvårdsupplysningens hemsida 1177.se. De har en liknande sökruta som Google, där man söker med sökord. Tyvärr har inte 1177.se lika bra sökmotor som Google, vilket gör att det kan hända att man bör ändra sökningen några gånger eller återvända till Google för att komma i kontakt med en tandläkare som ger akut tandvård på den ort där man behöver den.

Vi erbjuder högkvalitativ tandvård - inklusive akutvård och estetiska behandlingar!
6 Feb 2019