Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Skillnaden mellan tandimplantat och tandprotes

Kort och enkelt förklarat är den största skillnaden mellan tandimplantat och tandprotes, att en tandprotes är avtagbar, medan ett tandimplantat alltid sitter fast. Precis som man tänker sig en protes som sitter i armen, handen eller benet, och är avtagbar, är även en tandprotes avtagbar. Däremot är ett tandimplantat tillverkat så, att man först skruvar i en skruv i tandbenet och sedan lägger på en krona av porslin som sitter fast i skruven i tandbenet. Ett tandimplantat sitter på så sätt fast i tanden och kan inte tas av. 

Vad är en tandprotes?

En tandprotes kan antingen vara en hel protes, alltså ersätta alla tänderna i munnen, eller i en tandrad, uppe eller nere i munnen. Har man behov av en hel tandrad, får man en protes som både består av konstgjorda tänder och material som ersätter tandkött och käkben. Tandprotesen kan man själv ta ur eller lägga in i munnen själv. Oftast görs det på natten, när man ska sova. Då lägger man den förslagsvis i ett glas med vatten. På morgonen läggs de i munnen där de stannar kvar hela dagen.

En delprotes kan man inte ta ur munnen, då de sitter sitter fast. De tänder som behöver ersättas, placeras sedan och fästs mellan tänderna som en brygga, på bägge sidor om den tand , eller de tänder som fattas med en klammer. På så sätt sitter protesen fast och kan och ska inte tas ur.

Så görs tandproteser

Har man kvar några av sina tänder, brukar tandläkaren göra ett avtryck av tänderna och käken, som är kvar. Av avtrycket gör sedan en tandtekniker en protes som liknar de egna tänderna. Ofta förändras käken där protesen ska sättas fast och därför kan en tandtekniker behöva justera tandprotesen många gånger innan den sitter på ett bra sätt. Skulle den tand, eller flera tänder vara borta, gör en tandläkare en vaxmall som sedan används för att mäta var de nya tänderna ska sitta. Av vaxmallen görs sedan en tandprotes. Till den väljer man sedan patienten, tillsammans med tandläkaren ut vilken färg det ska vara på de nya tänderna.

Så görs tandimplantat

Ett tandimplantat kräver en större operation för att lyckas. Kort förklarat, opererar man in ett antal titanskruvar i käken innan man sedan fäster porslinständer i själva skruvarna. När man har skruvat i skruvarna i käken, bör käken vila för att få tid på sig att anpassa sig efter de nya titanskruvarna. Den tid som käken behöver vila kan ta mellan 2-3 månader innan man sedan kan gå in i nästa fas. Sedan gör man en modell av hur tanden kan komma att se ut. När man sedan är nöjd med utseendet går man vidare till nästa steg. Då gör man en tand som ska passa tänderna som finns kring den eller de tänder som fattas. En fördel med tandimplantat är att det inte syns att det just är en ersatt tand. Det som syns är endast en snygg tand, som sitter precis som övriga tänder.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
19 Jan 2022