Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Vad gör en tandhygienist?

En tandhygienist är inte en tandläkare, utan en tandsjuksköterska som ska se till så att man har en bra hygien i munnen. En tandsjuksköterska, eller en tandhygienist ger råd och tips om all slags förebyggande tandvård. En tandhygienist är en sjuksköterska som kan se till så att patienterna får veta mer om hur man bör rengöra sina tänder, vilken kost som man bör äta för att inte slita på tänderna. Dessutom kan en tandhygienist se till att undersöka munnens hygien, diagnostisera hälsan i munnen och även behandla vissa sjukdomar, relaterade till tänderna, sjukdomar som karies som ger hål i tänderna och parodontit som orsakar tandlossning.

Beställa tid hos en tandhygienist

För att få till en bra hygien i munnen, kan man boka besökstid hos en tandhygienist. En sådan kan, på samma sätt som en tandläkare, ställa en diagnos och göra egna riskbedömningar om karies, parodontit och framtida besvär med till exempel kommande tandköttsinflammationer. En tandhygienist kan ta egna röntgenbilder och på basis av dem kan tandhygienisten sedan göra en bedömning om vad som är en passande behandling.

Vilken utbildning har en tandhygienist?

En tandhygienist har ingen kort utbildning, utan går på högskola mellan 2-3 år och får sedan en examen och tandhygienistlegitimation som berättigar till ett arbete som tandhygienist. De studenter som läser till tandhygienist studerar oral hälsa, och både teoretiska och kliniska studier. De läser även naturvetenskapliga ämnen och samhälls- och beteendevetenskap. Fördelen med att gå till en tandhygienist är att en sådan, kan hjälpa till att minska antalet tandläkarbesök. På så sätt kan man förebygga större åtgärder hos en tandläkare och minska kostnaderna för tandläkarbehandlingar. Man kan stoppa kommande tandsjukdomar i tid och få en bättre munhälsa.

Vilka bör gå till en tandhygienist?

  1. Det är alltid bra att unga människor som kan finnas i riskzonen bör alltid gå till en tandhygienist. På så sätt kan en tandhygienist mota olle i grind, och ungdomen får en bättre munhygien. En tandhygienist kan avlägsna tandsten och se till så att den unga personen inte så ofta ska behöva besöka en tandläkare. 

  2. En person som ofta får besvär med tandköttsfickor, kan få hjälp med att rengöra dessa. Har man en förhöjd risk att få tandköttsfickor kan man besöka en tandhygienist för att slippa dra ut tänderna och behålla friska tänder.

  3. Äter man dessutom någon medicin som ger muntorrhet, bör man gå till en tandhygienist som kan motverka muntorrheten. Med muntorrhet har man nämligen en förhöjd risk att drabbas av karies och en tandhygienist kan hjälpa till med att motverka den risken för karies och framtida parodontit.

Varför gå till en tandhygienist?

Enligt vården.se har en tandhygienist gått en längre utbildning och kan därför kompletta vården. En sådan arbetar förebyggande med rengöring. På så sätt kan en tandhygienist förebygga tandlossningssjukdomar och att ställa diagnos om pågående karies. Med en tandhygienist på en tandläkarmottagning, kan patienterna som går dit, få en mer komplett tandvård. En tandhygienist kan på så sätt axla en del av ansvaret från en tandläkare. Många som går till en tandhygienist får en bättre munhälsa på så sätt.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
9 Feb 2022