Har man hand om äldre människor kan det vara svårt att veta hur man ska ta hand om deras tänder. Ofta tänker man att de har löständer, eller tandproteser som det egentligen heter, men det är inte alltid som de äldre har det, utan många äldre har allt bättre tänder. Det kan innebära att de har sina egna tänder allt högre upp i åldrarna.
"I vilket fall som helst är det mycket viktigt att ta hand om de äldres tänder ordentligt."
Men hur ska man göra för att de ska behålla en så bra munhälsa som möjligt så länge det bara går?"
Ta hand om tandproteser
Om den äldre personen, vars tänder och mun som du ska ta hand om, har en tandprotes med en gom av plast, bör du ta hand om tandprotesen på bästa sätt så att den håller så länge som möjligt.
Så här bör man göra:
- Ta ur protesen efter varje måltid. Skölj munnen och tandprotesen innan du lägger den tillbaka i munnen.
- Varje morgon och kväll bör man ta ur protesen och borsta den. Använd en protestandborste till själva tandprotesen, och endast använda en protestandkräm. Har man inte en sådan kan man lika väl använda en oparfymerad tvål, eller till och med ett oparfymerat diskmedel som man borsta med.
- Borsta sedan gommen, tandköttet och de egna tänderna med en mycket mjuk tandborste.
- Låt den äldre skölja munnen
- Sedan kan man lägga in tandprotesen på nytt i munnen, eller lägga den i ett glas med vatten så den inte torkar ut.
Ta hand om deras egna tänder
Har den äldre egna tänder är det bara att gratulera. Då är det lika viktigt att den äldres tänder blir lika väl omskötta som när du borstar och sköter egna tänder.
Så bör man göra morgon och kväll:
- Använd alltid en mycket mjuk tandborste när du borstar den äldres tänder.
- När den äldres tänder är borstade, bör man använda en mellanrumsborste så att smutsen mellan tänderna kommer bort.
- Använd alltid tandkräm med fluor.
- Många äldre lider av muntorrhet. Därför är det viktigt att de antingen får skölja munnen med fluor, eller får en fluortablett som de kan låta smälta i munnen under dagar mellan tandborstningarna.
Då någon har krona, tandbro eller implantat
Har den äldre personen en tandkrona, en tandbro eller ett tandimplantat är det mycket viktigt att de rengörs noggrant så att det inte samlas bakterier mellan de konstgjorda tänderna, mellan skarvarna och mellan tandköttet.
"Det viktigt att borsta bort smuts mellan tänderna och i skarvarna mellan de konstgjorda tänderna. Även här är det mycket viktigt att använda en mycket mjuk tandborste, då de äldre ofta kan ha känsligt tandkött. Använd endast tandkräm med fluor. Använd även här en mellanrumsborste för att få bort smuts mellan de egna tänderna och mellan de konstgjorda tänderna."
Skölj sedan munnen med fluor eller låt dem suga på en fluortablett. Även kosten är viktig så att den inte innehåller så mycket socker som lätt bildar karies i munnen.
Gå ofta till tandläkare
Även en äldre person kan behöva få gå till en tandläkare som ser över den äldres tänder. Det är viktigt att en tandläkare får hålla ett öga på den äldres tänder och ta bort sådant som kan ha skadats när det kommer till tandproteser, tandbroar eller tandimplantat. Det är nämligen lätt hänt då de äldre tänder är mer sköra i hög ålder. Därför är det viktigt att en tandläkare kontroller den äldres mun- och tandhälsa.
Andra inlägg
- Vad gör en tandhygienist?
- Skillnaden mellan tandimplantat och tandprotes
- En referensprislista ska minska kostnaderna
- Tandläkarskräck – Så kan tandvårdsrädda få hjälp
- Därför har du tandvärk
- Fråga – svar om tandsten
- Varför har man dålig andedräkt?
- Vilka rättigheter har tandvårdspatienter?
- Tar alla tandläkare samma priser?