Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Tandläkarskräck – Så kan tandvårdsrädda få hjälp

Tandvårdsrädsla går att bota. Det viktiga är att patienten och tandläkaren kan bygga en trygg situation kring tandläkarbesöket så att rädslan botas. En rädsla kan vara både logisk och ologisk – oberoende orsaken till tandläkarskräcken bör man aldrig skylla på den som är rädd.

Strategier för att bli av med tandläkarskräck

Det finns strategier som man kan följa för att komma till rätta med tandläkarrädsla. Det viktigaste är att bli medveten om tandläkarskräcken, och framför allt, att den som känner obehag inför tandläkarbesöket, berättar det för tandläkaren. Man kan till och med berätta det för den som bokar in patienter till tandläkaren.

"När patienten med tandvårdsrädsla sedan kommer till tandläkaren är det viktigt att tandläkaren informerar om allt som denne gör, och varför och har ett bra tålamod med patienten."

I och med att det ändå är så pass vanligt med tandläkarskräck, känner förmodligen receptionisten på tandläkarmottagningen till någon av tandläkarna som är duktig på att bemöta patienter med tandläkarskräck.

Gå i terapi kan bota tandläkarskräcken

Ett annat alternativ som den tandvårdsrädda personen kan göra är att söka KBT-terapi (kognitivbeteendeterapi) för sin tandläkarskräck. Då kan terpeuten hjälpa patienten att inte längre vara lika rädd för tandläkaren – eller för hela situationen som ett tandläkarbesök kan innebära. Vill man inte gå till en terapeut, finns det flera behandlingar som man själv kan göra på internet. Många gånger handlar det om att bearbeta den egna rädslan för det som händer i tandläkarstolen och att känna sig utelämnad till tandläkaren.

tandläkarskräck

Kan finnas händelser i barndomen som ger rädsla

För tandläkaren i sin tur är det viktigt att ha med i tankarna att den som är tandvårdsrädd, kan ha varit med om något otäckt i sin barndom. Att patienter med tandläkarskräck känner rädsla kan bero på att de blir påminda om något otäckt som de upplever i själva situationen i tandläkarstolen, att de inte har kontrollen över vad som händer och att det kan kännas som att de är utelämnade åt tandläkaren och vad den personen gör med dem. De flesta rädslor är irrationella och ologiska och kan vara svåra för en utomstående att förstå.

Så kan tandläkaren hjälpa patienten

"Det är viktigt med vänlighet och stort tålamod, så går säkert tandläkarskräcken över, om patienten är beredd att arbeta med den. Som tandläkare kan man vara med och bidra till att bota skräcken med en förstående attityd och vänliga bemötande mot den tandvårdsrädda patienten."

Och skulle det vara så att den med tandläkarskräck vill ha med sig en vän, som inger patienten trygghet, är det bra om det går att ordna. De flesta rädslor brukar gå över med stor förståelse, empati och ett gott bemötande.

Finns bedövingar så man slipper smärtan

Sedan kan den som är rädd för tandläkaren och för borrarna som de använder, få all slags bedövning. Om man inte känner något vid undersökningar eller behandlingar, kan det bidra att man inte känner samma rädsla längre. Ingen ska behöva ha ont när man är hos tandläkaren. Det finns så många bra bedövningar, som ger minimala bieffekter numera, att detta kan rekommenderas till alla som känner obehag vid tandläkarbesöket. 

Så kan man få en bra munhälsa

Alla som känner rädsla inför tandläkarbesöket bör känna till vad de själva kan göra för att behålla en så bra munhälsa som möjligt. Det är egentligen inte så svårt. Det innebär att regelbundet borsta tänderna med tandkräm som innehåller fluor. Sedan bör man använda tandtråd och munskölj. Äter man mellan måltiderna kan man även använda fluortabletter som sakta smälter i munnen och som återställer ph-balansen. Med dessa enkla metoder kommer man långt och kan slippa hål och karies i tänderna.

Undvik detta för en bra munhälsa

Sedan kan man även undvika viss mat som ger sämre tänder. Läsk, och allt som är kolsyrat, bör undvikas. Kolsyra är inte bra för tänderna och fräter på emaljen. Läsk innehåller dessutom ofta socker, vilket ger upphov till hål i tänderna. Alla sötsaker är illa. Vill man undvika hål, bör man helt avstå från godis och sötsaker. Frukt innehåller fruktsocker och det är inte lika illa som det raffinerade sockret. Dessutom innehåller de gott om vitaminer som är viktiga för kroppen. Och vill man ändå äta godis, är choklad bland det absolut bästa man kan äta. Den innehåller kakaosmör som lägger sig som en skyddande hinna över emaljen. Den smälter också snabbt i munnen, vilket är bra. Sedan bör man borsta tänderna efteråt.

Vi erbjuder högkvalitativ tandvård - inklusive akutvård och estetiska behandlingar!
11 May 2021