Tandläkare Solna

Din tandläkare i Solna

Varför har man dålig andedräkt?

Det finns en hel del missförstånd kring vad som orsakar en dålig andedräkt. Vissa tror att det beror på att man har ätit kött, och att någon del av köttet har fastnat och som har börjat ruttna mellan tänderna. Andra tror att det är vitlök, starka ostar, alkohol eller kaffe som ger den dåliga andedräkten. Men dålig andedräkten efter dessa intag, går enkelt att få bort genom att borsta tänderna.

Däremot kan man få riktigt dålig andedräkt av sjukdomen halitos, som kan ge en konstant dålig andedräkt. Och den går inte att få bort med vanlig tandborstning. Men för att undvika att få halitos, är regelbunden och noggrann tandborstning och rengöring mycket viktig.

Så kan man drabbas av halitos

Har man tandköttsinflammation kan det leda till att man drabbas av tandsjukdomen halitos. En tandköttsinflammation går att bota med läkemedel, och genom att borsta tänderna regelbundet med en mjuk tandborste och tandkräm med fluor. Dessutom kan man skölja munnen med fluorskölj. Har man riktigt svår tandköttsinformation kan man dessutom använda en decificerande salva som man kan köpa på något apotek. 

Även en permanent muntorrhet kan leda till halitos. Men muntorrhet går att motverka genom att suga på någon tablett regelbundet. Bäst är att ha en fluortablett som sakta får smälta i munnen.

I övrigt är det mycket lätt att drabbas av tandköttsinflammation (gingivit). Det får man för att man har råkat få bakterier i munnen, eller har någon annan inflammation i kroppen. Tandköttsinflammation kan ge beläggningar eller plack på tänderna. Blir bakterierna kvar kring tanden, kan den ge upphov till en inflammation i tandköttet som då blir rött, svullet och blödande. Detta kan åtgärdas genom att en tandläkare sköljer bort bakterierna med vatten. Är den ändå bestående kan man behöva äta penicillin som motverkar bakterierna.

Inflammation kan leda till tandlossning

Förblir den obehandlad kan den leda till parodontit, vilket innebär att tanden lossnar. Sagor från förr, som innehöll någon tandlös gumma, stämmer ganska väl med verkligheten. När väl en tand lossnar är det för sent för behandling av den tanden, men övriga tänder kan räddas genom en noggrann vård, genom rengöring och munsköljning med fluor.

Det som verkligen påverkar andedräkten negativit – och permanent – är tobaksrökning. Den förstör ju inte bara tänderna och andedräkten utan ger många andra följdsjukdomar. Men även diabetes kan tyvärr ge upphov till både gingivit och parodontit. Hittills har det framkommit  att daglig rengöring och tandborstning är det enskilt och allra viktigaste, plus regelbundna besök till tandläkare, om man är orolig att drabbas av detta.

Så undviks giginvit och parodontit

Går man tidigt till tandsköterare behöver det inte alls gå så långt att man varken drabbas av tandköttsinflammation, tandlossning eller karies. Den unga generation som nu växer upp, kan gå hela livet utan att få karies. Det visar hur hög levnadsnivå som vi har i Sverige. Problemet är, så som medierna tidigare har rapporterat, att det finns de som lever som om vi inte hade en så hög levnadsstandard.

Hos oss får du alltid tandvård av högsta kvalitet till bra priser
6 Jan 2020