Tidningen Testfakta jämförde vilka priser tandläkare i Sverige tog för en rotfyllning av en tand. De jämförde priserna i hela landet och kom fram till att det kunde skilja tusenlappar mellan olika tandläkare i olika län i hela Sverige. I Sörmland, kostade den billigaste rotfyllningen 2.286 kronor, medan den kostade 3.180 i Örebro, Jämtland, Gotland.
Vi bör jämföra tandläkare och priser
Att alla tandläkare skulle ta samma priser, har tidigare varit något som man har tagit för givet, men det stämmer ju inte längre. Sedan staten släppte priserna fria 1999 har det varit upp till var och en av tandläkarna att själva välja vilka priser de tar för tandvården. Ett faktum som har gjort att prisjämförelser som fenomen har släpat efter. Alla borde nämligen jämföra priserna på samma sätt som när man jämför priser på flyg, Corn-flakes och alla andra varor och tjänster. Med tanke på att vissa tandläkare väljer att konkurrera med priset, bör man därför jämföra både tandläkarnas kompetenser och de priser som de tar innan man bestämmer sig för vilken tandläkare man går till.
Försök undvika skräckexemplen
Hittills har vi även tagit för givet att kompetens och utbildning har varit densamma i hela landet. Dock finns det en del skräckexempel, som visar att det inte riktigt är så längre. Skräckexempel som man definitivt bör undvika. För några år sedan kritiserades vårdbolaget Praktikertjänst vars medarbetare hade slagit larm om hur en tandläkare drack alkohol under arbetstid, där läkarsprit försvann, liksom narkotikaklassad medicin. Händelserna anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) men där utredningen lades ned, och tandläkaren fick fortsätta behandla patienter. Tre år senare hade samma tandläkare dragit på sig över 100 anmälningar – denna gång till försäkringsbolaget If, då behandlingarna var så kallade "garantibehandlingar". Därmed hamnade anmälningarna till försäkringsbolaget som fick ta emot anmälningar som handlade om allt från lagningar av tänder ovanpå hålen i tänderna, med kariesangrepp, till rotfyllningar som var helt felaktiga, bryggor som satt fel och stifttänder som ramlade ur munnen på patienterna.
Detta kan du som patient göra
Så vad kan man som patient göra? Som synes, går det inte att ta för givet att vården och priserna korrelerar med varandra. Däremot bör alla ta ett eget ansvar för den tandläkare man funderar på att gå till, och jämföra priser, kanske till och med kontrollera tandläkaren, om hon eller han, har dragit på sig anmälningar till IVO, och har den utbildning och legitimation som krävs för yrket.
Andra inlägg
- Vad gör en tandhygienist?
- Skillnaden mellan tandimplantat och tandprotes
- En referensprislista ska minska kostnaderna
- Tandläkarskräck – Så kan tandvårdsrädda få hjälp
- Därför har du tandvärk
- Hur tar man hand om äldres tänder?
- Fråga – svar om tandsten
- Varför har man dålig andedräkt?
- Vilka rättigheter har tandvårdspatienter?